Warning: include(/home/panhuijs/domains/panhuijsen.nl/private_html/2.0.0/desktop/components/cookies.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/panhuijs/domains/panhuijsen.nl/public_html/2.0.0/desktop/load.php on line 13

Warning: include(): Failed opening '/home/panhuijs/domains/panhuijsen.nl/private_html/2.0.0/desktop/components/cookies.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/panhuijs/domains/panhuijsen.nl/public_html/2.0.0/desktop/load.php on line 13

10 tips om gevaarlijke situaties tijdens transport te voorkomen

10 tips om gevaarlijke situaties tijdens transport te voorkomen

Een slecht gezekerde lading kan een gevaar zijn voor uzelf en voor anderen. De lading kan van het voertuig vallen, een verkeersopstopping veroorzaken en ú of andere weggebruikers verwonden of doden. De besturing van een voertuig kan worden beïnvloed door de manier waarop de lading is verdeeld en/of gezekerd op het voertuig, waardoor het moeilijker wordt het voertuig onder controle te houden. Onderstaande tips helpen u snel op weg om een veilig transport te waarborgen. Maak nú het begin en gebruik vanaf vandaag deze 10 tips.

De 10 geboden volgens panhuijsen

  1. Voordat het voertuig wordt geladen, dient u te controleren of de laadvloer, de voertuigopbouw en alle materiaal voor het zekeren van de lading ongeschonden en stevig zijn.
  2. Zeker de lading zodanig dat deze niet kan wegschuiven, wegrollen, zich verplaatsen door trillingen, van het voertuig vallen of het voertuig doen kantelen.
  3. Bepaal wat de zekeringsmethode(s) is/zijn die het best is/zijn aangepast aan de kenmerken van de lading (fixeren, directzekeren, neersjorren, vastzetten met twist-locks of combinaties van deze).
  4. Controleer of de adviezen van de fabrikant van het voertuig en van het materiaal om de lading te zekeren worden opgevolgd.
  5. Controleer of het zekeringsmateriaal is afgestemd op de omstandigheden die het zal ondervinden tijdens de reis. Noodstops, sterk uitwijken voor een obstakel, slechte weg- of weersomstandigheden moeten worden gezien als normale omstandigheden die zich waarschijnlijk zullen voordoen tijdens een rit. Het zekeringsmateriaal moet deze omstandigheden kunnen doorstaan.
  6. Telkens wanneer de lading wordt (af)geladen of opnieuw verdeeld, dient de lading nagekeken worden. Controleer op overbelading en/of slecht gebalanceerde gewichtsverdeling. Zorg ervoor dat het zwaartepunt van de totale lading zo dicht mogelijk bij de lengte-as ligt en zo laag mogelijk wordt gehouden: zwaardere goederen onderaan, lichte goederen bovenaan.
  7. Kijk de zekering van de lading regelmatig na tijdens de reis, overal waar mogelijk. De eerste controle kan het best gedaan worden na enkele kilometers te hebben gereden, op een plaats waar veilig kan worden gestopt. Daarnaast moet de zekering ook worden gecontroleerd na hevig remmen of andere abnormale situaties tijdens het rijden.
  8. Gebruik overal waar mogelijk materiaal dat de ladingzekering ondersteunt, zoals antislipmatten, loopplanken, banden, hoekstukken, enz.
  9. Zorg dat de middelen waarmee de lading wordt gezekerd de vervoerde goederen niet beschadigen.
  10. Rij soepel, dat wil zeggen: pas uw snelheid aan de omstandigheden aan om bruuske veranderingen van rijrichting en hevig remmen te vermijden. 
Wilt u deze tips graag delen met uw collega's? Gebruik dan de handige poster die wij voor u hebben gemaakt; Download deze 10 tips als poster