Warning: include(/home/panhuijs/domains/panhuijsen.nl/private_html/2.0.0/desktop/components/cookies.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/panhuijs/domains/panhuijsen.nl/public_html/2.0.0/desktop/load.php on line 13

Warning: include(): Failed opening '/home/panhuijs/domains/panhuijsen.nl/private_html/2.0.0/desktop/components/cookies.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/panhuijs/domains/panhuijsen.nl/public_html/2.0.0/desktop/load.php on line 13

Lading zekeren, maak het begin en volg vanaf vandaag deze 10 geboden

Lading zekeren, maak het begin en volg vanaf vandaag deze 10 geboden

Aandacht voor palletstabilisatie is vanwege strengere EU-voorschriften voor het zekeren van vrachtlading essentieel. Panhuijsen Verpakkingen biedt innovatieve palletwikkelsystemen om verschuiven en omvallen van de (pallet)lading te voorkomen. 
Hieronder volgt een korte lijst van belangrijke basisregels die altijd gelden, ongeacht de te vervoeren lading, en die onthouden of gerespecteerd moeten worden wanneer er een transport wordt uitgevoerd. Deze lijst staat niet op zichzelf. Ze moet worden aangevuld met de meer gedetailleerde informatie die u kunt vinden in het boek dat is uitgegeven door de IRU en die u onderaan deze pagina kunt bekijken of downloaden.

Vergeet niet dat een lading die niet goed is vastgezet een gevaar kan zijn voor anderen en voor uzelf. Een slecht gezekerde lading kan van het voertuig vallen, een verkeersopstopping veroorzaken en andere weggebruikers verwonden of doden. Een slecht gezekerde lading kan ú verwonden of doden bij hard remmen of bij een botsing. De besturing van een voertuig kan worden beïnvloed door de manier waarop de lading is verdeeld en/of gezekerd op het voertuig, waardoor het moeilijker wordt het voertuig onder controle te houden.

De 10 geboden van het lading zekeren. Sommige van de volgende tien geboden zijn in eerste plaats bedoelt voor de chauffeur, omdat hij degene is die de lading fysiek vervoert naar haar bestemming en bijgevolg direct is blootgesteld aan de gevaren die bij het transport komen kijken:

  1. Voordat het voertuig wordt geladen, dient u te controleren of de laadvloer, de voertuigopbouw en alle materiaal voor het zekeren van de lading ongeschonden en stevig zijn.
  2. Zeker de lading zodanig dat deze niet kan wegschuiven, wegrollen, zich verplaatsen door trillingen, van het voertuig vallen of het voertuig doen kantelen.
  3. Bepaal wat de zekeringsmethode(s) is/zijn die het best is/zijn aangepast aan de kenmerken van de lading (opsluiten, fixeren, directzekeren, neersjorren, vastzetten met twist-locks of combinaties van deze).
  4. Controleer of de adviezen van de fabrikant van het voertuig en van het materiaal om de lading te zekeren worden opgevolgd.
  5. Controleer of het materiaal waarmee de lading wordt vastgezet is afgestemd op de omstandigheden die het zal ondervinden tijdens de reis. Noodstops, sterk uitwijken voor een obstakel, slechte weg- of weersomstandigheden moeten worden gezien als normale omstandigheden die zich waarschijnlijk zullen voordoen tijdens een rit. Het zekeringsmateriaal moet deze omstandigheden kunnen doorstaan.
  6. Telkens wanneer de lading wordt (af)geladen of opnieuw verdeeld, dient de lading nagekeken worden. Controleer op overbelading en/of slecht gebalanceerde gewichtsverdeling voor het starten. Zorg ervoor dat de lading zodanig is verdeeld dat het zwaartepunt van de totale lading zo dicht mogelijk bij de lengte-as ligt en zo laag mogelijk wordt gehouden: zwaardere goederen onderaan, lichte goederen bovenaan.
  7. Kijk de zekering van de lading regelmatig na tijdens de reis, overal waar mogelijk. De eerste controle kan het best gedaan worden na enkele kilometers te hebben gereden, op een plaats waar veilig kan worden gestopt. Daarnaast moet de zekering ook worden gecontroleerd na hevig remmen of andere abnormale situaties tijdens het rijden.
  8. Gebruik overal waar mogelijk materiaal dat de ladingzekering ondersteunt, zoals antislipmatten, loopplanken, banden, hoekstukken, enz.
  9. Zorg ervoor dat de middelen waarmee de lading wordt gezekerd de vervoerde goederen niet beschadigen.
  10. Rij soepel, dat wil zeggen: pas uw snelheid aan de omstandigheden aan om bruuske veranderingen van rijrichting en hevig remmen te vermijden.


Bekijk hier het complete boek met praktische tips:
Europese richtlijnen voor beste praktijken over het zekeren van lading voor wegtransport.

Bron: transport-online en EU-publicaties